Leder DNA - boganmeldelse

Introvert eller særligt sensitiv – Boganmeldelse

intro

Introvert eller særligt sensitiv af Ilse Sand.
Det er den første af Ilse Sands bøger jeg lytter til, men bestemt ikke den sidste. Jeg skal i hvert fald også høre Elsk dig selv. Nu har jeg forliget mig med at jeg både er introvert og særligt sensitiv, og jeg er ved at lære at omfavne det. Jeg mærker dog igen og igen at vores samfund belønner ekstrovert opførsel og skaber rammer passende til ekstroverte. Jeg mærker igen og igen følelsen af at være anderledes, at være sart.

Jeg græd flere gange igennem denne bog, mest fordi det bare er så rart og befriende at høre nogen beskrive nøjagtig hvordan man har det, når nu man i mange år har troet man var den eneste i verden der havde det sådan. Det føles som et skulder klap. Nogle ting hvor jeg kommer til højlydt at sige “JA for pokker” andre ting, hvor først når jeg hører det tænker “gud ja, sådan er det jo”. Ilse taler også i denne bog om det kraftigt reagerende træk, og om hvordan det er/kan være en del af det at være særlig sensitiv og dét åbner nogle tanker for mig. Der er ganske enkelt situationer hvor jeg kan kigge tilbage og tænke at det jo var klart jeg reagerede.

Er introverte asociale?
Jeg er specielt glad for Ilses forklaring om at det ikke passer at introverte ikke er sociale, de er bare ikke så selskabelige. Ekstroverte er mere selskabelige, men både ekstroverte og introverte er sociale, bare på hver deres måde. Introverte er sociale på et dybere plan og ikke så god til den overfladiske omgang. At small talk dræner os endnu mere end bare at være sammen med mennesker, er det jeg mærker i mine frokostpauser på arbejdet. Man er enten tvunget til at smalltalke, eller dømt til at være asocial og pludselig er pausen bare ikke længere end pause, men endnu en opgave.

Selvtest
Bogen slutter med to test, en for særligt sensitiv og en for introvert.
I introvert går skalaen fra minus 64 til plus 64. Hvor plus 64 er yderst introvert.
Jeg fik 41.
I særligt sensitiv går skalaen fra minus 40 til plus 40, hvor plus 40 er yderst sensitiv.
Jeg fik 25.
Jeg føler det passer meget godt, jeg føler det er korrekt jeg ligger ret langt ud mod højre i disse skalaer. Samtidig føler jeg ikke jeg bliver hverken mindre sensitiv eller introvert, desto mere jeg uddanner mig i emnerne og det er heller ikke min mening. Målet er at blive bedre til at stå ved den jeg er og føle det er okay og derfor også kræve mere af det jeg har brug for, uanset om omgivelserne forstår det eller ej. Jeg ville have ønsket nogen havde set dette da jeg var lille eller teenager, jeg føler jeg var kommet lettere og mindre såret igennem hvis nogen havde vist mig at det var okay at føle hvad jeg følte og tænke hvad jeg tænkte. Jeg er stadig ikke nået dertil hvor jeg ikke føler mig alene i verden med disse følelser, men det bliver bedre.

Læs den!
Jeg ville ønske jeg kunne få mine omgivelser, min familie, mine kollegaer, min chef og mine venner til at læse den bog. For at de kunne give mig den plads jeg har brug for, for at de kan se det ikke bare er mig der er sær, for at jeg kan føle mig på lige fod og forstået. Så uanset om du er særligt sensitiv, introvert eller bare gerne vil forstå andre mennesker, så læs denne bog. Særlig hvis du har introverte børn, så er det bare at komme i gang, jeg lover dig de vil takke dig for det.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Leder DNA - boganmeldelse