Morgenmad med skønne farver

Ét liv, én tid, ét menneske – Boganmeldelse

Ét liv, én tid, ét menneske – hvordan vi glemte at leve et meningsfuldt liv

af Morten Albæk

Måske det lyder lidt kliche agtigt, men denne bog har ændret mit liv.

Citat fra slutningen af bogen:
“Som arbejdende mennesker har vi al mulig grund til ikke at være ofre. Til ikke at være slaver. Du er fri, for pokker. Og er du endt i en situation, hvor du indser, at du ikke lever et liv, der er båret med selvrespekt, hvor du indser, at du ikke lever et liv, der er båret med selvrespekt og søgen efter mest mulig mening, er den sødeste poesi, der kan flyde fra dine læber, sætningen: “Jeg siger op.” Hav den nødvendige selvrespekt, og sig op. Sig fra. I det ene liv, du har.

3 måneder efter havde jeg sagt mit job, efter 11 år, op.

Der er mange ting jeg har taget med mig fra denne bog, denne bog som jeg efter 3 læsninger, slet ikke er færdig med. Jeg vil fortsætte med at tage den frem og læse den igen, mindst en gang om året tænker jeg den skal læses, som et tjek på livet og den videre vej.

Det første der fanger mig i denne bog er Morten Albæk’s syn på tilfreds, lykkelig og meningsfuld. Det ramte mig og der har stået “Meningsfuld” på min køkkentavle i over et år nu, det er det ord jeg ser som det første hver gang jeg træder ind i mit hus. Han forklarer at når vi er tilfredse, så får vi dækkes et lige nu og her behov, som fx “jeg er sulten, jeg får mad, jeg er tilfreds!” Det har vi brug for, for at eksistere, og det er basale behov der skal på plads, før vi kan stræbe efter mere. Lykke er euforisk, som forelskelse, at score det perfekte mål, en instant oplevelse, der ikke varer ved, man kan ikke være lykkelig hele tiden. Når vi jagter lykke mister vi den eller finder den slet ikke. Både tilfredshed og lykke er en momentan behovstillende tilstand. Meningsfuldhed er en grundlæggende følelse af, at være en del af noget større, at have en årsag til livet, en individuel mening i livet vil få livet til at vokse. Hvad der er meningsfuldt for mig, er ikke nødvendigvis meningsfuldt for dig. Succes, penge, prestige….er måske meningsfuldt for nogle, men for mange er det ikke og derfor ender vi med at kravle op af stigen og i stedet for at blive gladere og gladere for livet så falder vi fra hinanden, med stress, angst og depressioner.

Work-life balance…. fusk

Vi er blevet snydt af “Work-life balance” prædiken, vi har ikke et arbejdsliv og et privatliv, vi har kun ét liv, vi er kun ét  menneske.
Balancen skal ikke skabes af at balancere sit arbejde mod fritid, vi skal balancere det i ét liv.

Jeg søger nu balancen i livet, ro og meningsfuldhed i de ting jeg foretager mig. Det er en ny rejse og et nyt perspektiv, det bundet i respekt for mig selv.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgenmad med skønne farver