BMI

BMI (Body Mass Index) er en udregning der er udfærdiget til at beregne over/undervægt på større grupper af mennesker. Den er absolut ikke ufejlbarlig at anvende til et enkelt menneske og den fortæller ikke nødvendigvis noget om sundhed. Som vi alle ved vejer muskler mere end fedt, så har du mange muskler vil BMI kunne mene du er overvægtig. BMI udregnes nemlig ud fra din højde og vægt. Derfor bør BMI altid ses på sammen med centimeter mål, særligt af taljen og af hvad man ser med det blotte øje.

BMI’en kan være et okay værktøj til at sætte mål og måle fremgang hvis man er igang med et vægttab/vægtøgning, dog ikke hvis du er meget høj eller lav, eller meget muskuløs. Derudover skal den kun anvendes på voksne.

BMI skalaen fra WHO er således:
bmi-skala

BMI udregner og visuel skala udlånt fra Hurtigslank.dk – Indtast din højde og vægt, tag evt. et printscreen af skalaen, så du kan følge den med tiden.

Brug denne til at sætte et mål for din udvikling. Når man har et mål, kan man nedbryde dette til delmål og gøre det motiverende at følge sin udvikling.

af Hurtigtslank

THR

THR (talje/hofte-ratio) kan fortælle noget om din fedt fordeling. Fedt fordelingen på kroppen er vigtig, da mavefedt er sundhedsskadeligt, hvorimod fedt på hofterne mest er til visuel gene. Derfor kan man anvende THR til at vurdere hvor sund/usund ens krop er.

THR beregnes ud fra målene om taljen (midt mellem nederste ribben og hofteben) og hofterne (bredeste mål omkring ballerne). Taljemål divideres med hoftemål og så har man sit THR.

THR skalaen fra WHO er således:

whr-ace-chart

BMR

BMR (Basal metabolic rate) hvilket betyder basalstofskiftet, som er den energi din krop bruger når den er i hvile. Altså når du ligger på sofaen, så bruger din krop heldigvis også kalorier og for at kunne regne ud hvad vi bør indtage, så er udgangspunktet BMR, altså et døgn uden aktivitet. BMR måles med særlige instrumenter, men der findes også udregninger. Det er ikke så i stedet for selv at udføre udregningen kan de anbefales at anbefale en udregner på nettet som fx denne: https://www.myfitnesspal.com/da/tools/bmr-calculator

Når du har din BMR kan du tilføje dine aktiviteter og fratrække dit kost indtag. Uanset om man vil tabe sig eller tage på, så bør man gøre det gradvist, dette ved plus eller minus af 500 kalorier om dagen. Så hvis din BMR er 1300 kcal i døgnet og du forbrænder 400 kcal ved aktiviteter. Så forbrænder du i alt 1700 kcal, så ønsker du at tabe dig bør du indtage mellem 1200 kcal og 1600 kcal.