Når jeg omtaler GI i min blog, betyder det Glykemisk Index. Dette er et tal der fortæller om fødevaren påvirker vores blodsukker meget eller lidt.

Årsagen til GI kan være vigtigt er, hvis man kæmper med cravings, eftermiddagstræthed (eller træthedsudsving andre tider af dagen), humørsvingninger eller søvnproblemer.
Disse udbalancer i livet, kan skyldes at din krop har det svært med et svingene blodsukker, og en kost hvor du holder øje med GI, vil kunne gøre en stor forskel.

GI fortæller dig ikke hvor sund fødevaren er, men kun hvor meget den påvirker dit blodsukker. Når du ved dette kan du styre det, og kun få dit blodsukker op når du faktisk skal bruge det til noget. Du kan prøve dig frem og mærke hvor høj GI du kan tåle, uden at få et dyk kort tid efter.

Jo højere GI, desto mere påvirker fødevaren til blodsukker.
Vejledende værdier er:
Høj GI – <56
Mellem GI – 56-69
Lav GI – >69
Ren glukose, altså sukker har en GI på 100.

Du kan ikke selv måle det og har altså brug for en liste, dem er der masser af på nettet og du får en med basisvarer herunder.

gi-chart

Brød

  • Brød med bygkerner 27
  • Flerkornsbrød 45
  • Fransk baguette 95
  • brød med havreklid 44
  • Franskbrød, lyst 70
  • Pitabrød 57
  • Rugbrød 64

Korn, kerner, ris

  • Byg 25
  • Bulgur 48
  • Couscous 65
  • Hirse 71
  • Hvedekerner 41
  • Majs 55
  • Ris, hvide 58
  • Ris, brune 55
  • Ris, parboiled 48
  • Rugkerner 34
  • Kiks og småkager
  • Digestive kiks 59
  • Havrekager 55
  • Riskager 77
  • Rugkiks 65

Mælkeprodukter

  • Is 61
  • Is, fedtfattig 50
  • Kakaomælk, sødet med sukker 34
  • Mælk, sød 27
  • Mælk, skummet 32
  • Yoghurt, lavt fedtindhold, kunstigt sødet 14
  • Yoghurt, lavt fedtindhold, sødet med frugtsukker 33

Pasta

  • Fettuccine 32
  • Linguine 46
  • Macaroni 45
  • Nudler 47
  • Spaghetti, hvid, kogt  36
  • Spaghetti, hvid 41
  • Spaghetti, durum 55
  • Spaghetti, fuldkorns 37

Grøntsager

  • Gulerødder 72
  • Gulerodsjuice 45
  • Græskar 75
  • Kartofler, kogte 56
  • Kartofler, nye 57
  • Kartofler, bagte 85
  • Kartoffelmos 70
  • Majs 55
  • Pommes frites 75

Bælgfrugter

  • Baked Beans 48
  • Bønner, kidney 27
  • Linser 29
  • Soyabønner 18
  • Ærter 33

Frugt

  • Abrikoser, friske 57
  • Abrikoser, tørrede 31
  • Ananas 66
  • Appelsin 44
  • Banan, moden 54
  • Banan, umoden 30
  • Blommer 39
  • Druer 46
  • Fersken 42
  • Grapefrugt 25
  • Juice, ananas 46
  • Juice, appelsin 52
  • Juice, grape 48
  • Juice, æble 41
  • Kirsebær 22
  • Kiwi 53
  • Mango 56
  • Pære 37
  • Rosiner 64
  • Æble 38
  • Vandmelon 72

Snacks og søde sager

  • Chokolade 49
  • Druesukker 96
  • Druesukker, tabletter 102
  • Frugtsukker 22
  • Honning 73
  • Kartoffelchips 54
  • Marmelade 49
  • Mars bar 64
  • Mælkesukker 46
  • Peanuts 14
  • Popcorn 55

Kilde:
Harvard Health Online
http://www.health.harvard.edu/

Du kan også læse en masse her, samt søge på alverdens fødevarer, dog på engelsk:
http://www.glycemicindex.com/