Ugentligt kalorieindtag

Ugentligt kalorieindtag i stedet for dagligt.

Coronakilo, julemad, feriekost…vi har mange årsager og navne til, at vi vejer mere end vi egentlig syntes om. En måde at tabe sig på er, at tælle kalorier og sikre sig man ikke indtager mere end man forbrænder.

Det normale når man tæller kalorier er, at tælle pr. dag og så måske endda indsætte en cheat day, men hvis du føler dette ikke virker, så er det nok fordi du faktisk stadig får for mange kalorier.

I stedet for at fokusere på hvor mange kalorier du kan indtage dagligt, og måske også have en såkaldt “cheat day”, så fokuser på dit ugentlige kalorieindtag. Så hvis du ved du kan indtage 1.500 kalorier dagligt, vil det sige du kan indtage 10.500 kalorier på en uge. Når du fokuserer på det ugentlige indtag, så kan du bedre justere og balancere dit indtag og det vil give dig det fulde billede af dit kalorieindtag.

Jeg mener ikke nødvendigvis sundhed og kalorier hænger sammen, slet ikke kalorietælling. Men sundhed og vægt hænger sammen og hvis man vil justere sin vægt op eller ned, så bliver man nødt til at kigge på hvad man indtager og forbruger, man bliver altså nødt til at interessere sig lidt for kalorier.
Ofte ser jeg at folk der gerne vil tabe sig tæller kalorier og lever restriktivt i hverdagene og så går amok på en dertil indrettet “cheat day”. Når de ikke opnår de resultater de ønsker sig, så er det forvirrende og demotiverende. Lad os kigge på kalorierne over en hel uge, for så giver det mening.

Et eksempel:
Gitte er en kvinde på 35 år. Hun vejer 85 kilo og drømmer om at tabe sig 20 kilo. Gittes basalstofskifte er derfor 1.500 kalorier om dagen, når man ligger hendes daglige aktiviteter oven i kan vi sige hun havner på et energibehov på 2.000 kcal (lettere at regne med runde tal).
Hun har læst sig frem til at hun skal ligge i kalorieunderskud med 500 kalorier om dagen og derfor indtager hun 1.500 kcal dagligt, med undtagelse af lørdag hvor hun har cheat day.
På sin cheat day går hun enten helt amok hele dagen, eller hun har bare et enkelt “cheat meal” og spiser et meget stort og fedtholdigt måltid denne dag. En hel cheat day kan havne op på 4.000 kcal og et cheat meal, fx en burger menu med dessert kan havne oppe på 1.000 kcal. Dvs. Gittes ugentlige kalorieindtag kan komme helt op på 16.000 kcal, hvor Gitte selv har udregnet det bør være 14.000 kcal.
Derfor taber Gitte sig ikke.